INTERNA, kardiologie a tělovýchovné lékařství

MUDr. Radka Adámková, Ph.D.

Zahradníkova 2/8
Brno
602 00
Telefon: 541 552 221 - Interna a Kardiologie v době ordinace
Mobil: 603 707 138 - TVL prohlídky v době 18 až 20 hodin

zdravotní sestra: Jana Cahová

diety

DIETA PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU

Při léčbě warfarinem se všeobecně nedoporučují potraviny, které obsahují vitamin K. Mezi tyto potraviny, kde je vitamin K zastoupen nejvíce patří listová zelenina - salát hlávkový, špenát, dále pórek, kopr, petrželová nať, celerová nať. Ostatní potraviny jako je maso, pečivo, mléčné výrobky, mléko atd. jíst můžete. Také se nemusíte obávat toho, že budete mít ve stravě nedostatečné množství vitaminu K. Tento vitamin se totiž běžně tvoří ve střevní sliznici.

 

DIETA PŘI HYPERURIKÉMIE

Ze stravy úplně vylučte tyto potraviny: 

  • vnitřnosti, ledvinky, játra, slanečci, sardinky, tresčí játra, drobné ryby, extraktní látky z masa – masové šťávy, mladá drůbež, uzeniny, mořské ryby, sardelky, hrách, čočka, fazole, špenát, chřest, zelený hrášek, fíky, čokoláda, silné kakao, silný ruský čaj, káva, alkoholické nápoje, koření – pepř, paprika, nové koření, tymián, muškátový květ, muškátový oříšek, bobkový list, zázvor.

DIETA PŘI DNĚ

Omezte tyto potraviny:

  • maso jen výjimečně, ne mladá masa, tuky, olej, máslo, margaríny, mléko a mléčné výrobky všechny druhy mimo pikantních sýrů, zelena všechna mimo zakázané druhy, ovoce všechny druhy mimo fíků, koření – petrželová nať, majoránka, pažitka, kmín, kopr).

Při stabilizaci onemocnění můžeme rozšířit jídelníček o tyto potraviny – malé množství masa, sladkovodní ryby.

DIETA LIPIDY

Výběr potravin:

  • Maso

               Maso libové - hovězí zadní, telecí, jehněčí, kuře bez kůže, krůta bez kůže, králík.

               Ryby - sladkovodní i mořské, pstruh, štika, lín, cejn, kapr, filé. Ryby by měli být zařazeny 1 - 2x týdně, obsahují velké množství nenasycených mastných kyselin (kyselina eikosapanteová EPA a dokosahexaenová DHA) - mají preventivní protisklerotický účinek.

               Uzeniny - používáme méně často - libová šunka, libové dietní párky, uzeniny bez viditelného tuku

  • Mléko

               Pouze egalované nebo odstředěné sladké i kyselé
               Vhodné jsou zakysané mléčné výrobky - biokys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko,

  • Mléčné výrobky

               Jogurt bílý, jogurt s marmeládou dia, tvaroh měkký i tvrdý, nízkotučný
               Sýry tvarohové (Žervé, Lučina), tvarůžky, plísňové i zrající sýry, tavený sýr do 30 % t.v s.
               Výjimečně zařazujeme tvrdé sýry, které mají vyšší obsah tuku

 

Pokud má nemocný sklon k otylosti, nezařazujeme sladké druhy mléčných výrobků, jinak občas můžeme zařadit do jídelního lístku nízkoenergetické druhy např. jogurty Vitalinea, termix, ochucený tvaroh apod.

  • Vejce

               Pouze bílky v lehce stravitelné úpravě Žloutek vylučujeme z jídelního lístku vzhledem k vysokému obsahu cholesterolu

  • Tuky

               Pouze rostlinné oleje a margaríny - tyto tuky obsahují nenasycené mastné kyseliny, které snižují ukládání cholesterolu v cévách
               Vylučujeme živočišné tuky - sádlo, máslo, lůj, slanina, škvarky, zabijačkové produkty...

  • Sacharidové potraviny

               Vzhledem k otylosti jako rizikovému faktoru aterosklerózy je doporučeno v dietě omezit cukr, moučníky, cukrovinky
               Příkrmy - brambory, bramborová kaše, těstoviny, rýže, Dieta nízkocholesterolová
               Mouka hladká, polohrubá, hrubá, celozrnná

               Tmavé pečivo, celozrnné mlýnské a pekárenské výrobky

  • Ovoce

               Neomezený výběr, pouze méně často ovoce, které je příliš sladké a přezrálé (banán, hrušky, hrozny, švestky)

  • Zelenina

               Bez omezení

  • Koření

               Zbytečně pokrmy nepřekořeňujeme a nepřesolujeme,

Dodržujte správné zásady zdravé výživy

Vhodné je používat natě

 

DIETA DIABETICKÁ

Výběr potravin u cukrovky

  • Maso

Maso libové - hovězí zadní, vepřová kýta, telecí, jehněčí, kuřecí, krůtí maso, králík.

Ryby – sladkovodní i mořské, pstruh, štika, lín, cejn, kapr, filé. Ryby by měly být zařazeny 1–2x týdně,

  • Mléko

Polotučné, nízkotučné, odstředěné

Vhodné jsou zakysané mléčné výrobky - biokys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko,

  • Mléčné výrobky

Jogurt bílý, jogurt s marmeládou dia, tvaroh měkký i tvrdý, nízkotučný

Sýry tvarohové (Žervé, Lučina), tvarůžky, plísňové i zrající sýry, tavený sýr do 30 % t.v s.

Tvrdé sýry do 30 % t.v s.

Nízkotučné mléčné nápoje a výrobky bez cukru - Diavita, Vitalinea

  • Vejce

1 ks za týden v jakékoliv úpravě (kromě smažení)

Jinak používáme vejce na přípravu pokrmů

  • Tuky

Jejich nadměrná konzumace zvyšuje riziko rozvoje diabetických cévních komplikací

Doporučujeme omezení tuků živočišných - máslo, sádlo, slanina, tučná masa, tučné mléčné výrobky, zabijačkové produkty...

Vhodnější jsou tuky rostlinné např. margariny, jednodruhové rostlinné oleje

  • Sacharidové potraviny

V diabetické dietě (diety u cukrovky) máme stanovené dávky sacharidových potravin podle tzv. rámcového jídelníčku nebo se můžeme řídit podle výměnných jednotek

Příkrmy - brambory, bramborová kaše, těstoviny, rýže

Mouka hladká, polohrubá, hrubá, celozrnná

Tmavé pečivo, celozrnné mlýnské a pekárenské výrobky

  • Ovoce

Neomezený výběr, pouze méně často ovoce, které je příliš sladké a přezrálé (banán, hrušky, hrozny, švestky)

  • Zelenina

Bez omezení

  • Koření

Zbytečně pokrmy nepřekořeňujeme a nepřesolujeme,

Dodržujeme správné zásady zdravé výživy

Vhodné je používat natě